Vegetarijanski jedilnik za otroke v vrtcu? Poglejte si, kaj pravi Nacionalni inštitut za zdravje na to idejo...

Vegetarijanstvo in veganstvo postajata dve vedno bolj popularna načina prehranjevanja.

Starši pa še naprej ne morejo zahtevati takšnega zajtrka za svojega otroka po vrtcih.

Otroci dobijo malico v kateri uživajo meso od dva do štirikrat na teden.

Meso dobijo v večini prav za kosilo.

Enkrat na teden lahko dobijo obrok brez mesa, ki pa je pogostoo slabše sprejet.

Takrat se ponujajo ribe oz. zelenjavne jedi.

Prav tako so v jedilnik enkrat tedensko vključene ribe, in sicer kot ribji namaz, sestavina zajtrka, ali kot fileji morskega lista, lososa in tako dalje. 

Mleko in mlečni izdelki so v prehrano predšolskih otrok vključeni vsak dan.

 

Vir: Facebook


Pa je mogoče, da starši zaradi svojih prepričanj izločijo meso iz prehrane za svojega malčka?

Po pojasnilih mariborske občine, na primer, je v Smernicah zdravega prehranjevanja v vzgojno-izobraževalnih ustanovah opredeljeno, da je za otrokov razvoj pomembno, da uživa živila iz vseh skupin živil.

Prilagojeno prehrano torej pripravljajo le za otroke, ki imajo predpisano dieto s strani pediatra ali alergologa.

Nacionalni inštitut za javno zdravje za predšolske otroke in mladostnike priporoča mešano prehrano, ki je sestavljena iz večih kombinacij vrst živil.

»Priporočene kombinacije živil v obrokih dajejo prednost sadju in zelenjavi, kakovostnim ogljikohidratnim živilom (na primer polnovrednim žitom in žitnim izdelkom), kakovostnim beljakovinskim živilom (na primer mleku in mlečnim izdelkom z manj maščobami, ribam, pustim vrstam mesa ter stročnicam) ter kakovostnim maščobam (na primer olivnemu, repičnemu, sojinemu olju in drugim rastlinskim oljem),« so povedali na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje.


»Po doslej znanih literaturnih podatkih vegetarijanska prehrana brez mesa načeloma ni bolj zdrava od uravnotežene mešane prehrane.

Priporoča se uživanje zmernih količin mesa, od tega rdeče meso nekajkrat mesečno, nekoliko pogosteje, to je nekajkrat tedensko, pa uživanje perutninskega mesa in rib.

Zaradi teh razlogov je njegovo zmerno vključevanje, v skladu s priporočili o količinah in pogostosti v pestro mešano prehrano, vključeno tudi v priporočila Svetovne zdravstvene organizacije in v nacionalna prehranska priporočila.

Po Smernicah zdravega prehranjevanja v vzgojno-izobraževalnih ustanovah se priporoča uživanje mesa do petkrat na teden ter rib vsaj enkrat do dvakrat na teden,« so razložili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje.

 

Vir: Facebook

Za otroke v javnih šolah in vrtcih zagotavljajo pripravo pestre mešane prehrane v enem meniju.

»Poleg tega zagotovijo tudi pripravo prilagojenih obrokov za otroke z zdravstvenimi težavami.

Priprava dodatnega tedenskega menija izključno vegetarijanske prehrane lahko pomeni zahtevo za povečanje kadrovskega normativa v vrtčevskih in šolskih kuhinjah, o čemer odloča zakonodajalec,« so povedali na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje.

Za konec so poudarili, da je zdravstveno stanje prebivalstva v veliki meri odvisno od zdravega življenjskega sloga, ki pa ni odvisen le od posameznih komponent (v tem primeru izoliranega uživanje mesa in rib), ampak predstavlja celoto posameznih zdravih življenjskih navad.

Kaj pa ti praviš na te besede?

Komentarji

Napiši komentar

Poglej si še

Na naslovnico

V dvorec Rakičan prihaja eno izmed najaktualnejših imen svetovne glasbene scene!

12.09.2019

Že tradicionalna prireditev Ples – noč čarovnic 2019 v dvorcu Rakičan letos gosti eno najaktualnejših imen svetovne glasbene scene, nem&s

Cela porodnišnica je bila v šoku ko se je zgodilo naslednje...

15.02.2016

Mati belka, oče črnec. To se zgodi enkrat na milijon krat! Mož črnec in žena belka sta hotela imeti otroka. Dobila sta dvojčka in to ne kak&scar

Tale moški je objavil sliko svoje žene v kopalkah - To kar je rekla o svojem telesu, je mnoge spravilo v jok

07.08.2017

Robbie in Sarah Tripp sta srečen parček. Živita v San Franciscu. Borita se s konceptom lepote izpostavljene na socialnih omrežjih in o tem, da naj

Zaradi tega, vam pes sledi v kopalnico ... To je res neverjetno!

06.03.2017

Ni vedno enostavno ugotoviti, kaj nam želijo sporočiti naši psi. Če ste tudi vi en od tistih lastnikov, ki več ne more iti sam na strani

Mati je pozirala s svojima otrokoma. Pobližje si poglejte tole fotografijo, ki vas bo nekatere zgrozila...

30.03.2017

Kirsten Bosly iz Avstralije, je postala zvezda, zaradi svoje fotografije in njenih besed objavljenih pod njo. Ko je z družino šla na plažo,

V Avstraliji gradijo cesto na ta način... Če boste le za sekundo zamižali, boste prepozni! NORO!!!

10.01.2017

Vse ceste v Sloveniji, bi položili na novo v nekaj tednih! :O Ko si boste ogledali tale posnetek, boste naravnost šokirani! Kako lahko v

X
PRIDRUŽI SE NAM!