Poznamo širokolistni in ozkolistni trpotec
Širokolistni trpotec zraste do 20 cm. Listi so široki, vzdolž žlebičasti in na krajših žilnatih stebelcih. Njegovo rastišče so kolovozne poti, pohojene trate, igrišča in ob cestah.
Ozkolistni trpotec zraste do 30 cm, listi so suličasti in vzdolž žilnati. Uspeva na vlažni in peščeni zemlji.
Širokolistni trpotec ima več fitoncidov in se zato bolje obnese pri ranah. O
zkolistni trpotec pa ima več sluzinin je boljši za prehlade. Oba pa lahko uporabljamo za iste namene.
V članku bomo bolj podrobno opisali uporabo širokolistnega trpotca.
Širokolistni trpotec nabiramo pred in v času cvetenja junija in julija.
Ozkolistni trpotec pa nabiramo pred in v času cvetenja od junija do septembra.
Uporaba in zdravilnost širokolistnega trpotca
Flavonoidi, ki jih vsebuje, mirijo krče gladkih mišic. Sluz, ki jo vsebuje, olajšuje težko dihanje pri prehladu, astmi in bronhitisu in pomaga pri izkašljevanju.
Vsebovane čreslovine želodčni bolniki dobro prenašajo, saj jim celi rane, razjede želodca in dvanajstnika, miri vnetja želodčne sluznice in tudi oči. Rahlo odvaja seč in ustavlja drisko. Pri zanohtnici ali podkožnih turih vleče ven gnoj.
Širokolistni trpotec za celjenje ran
Pri odrgninah in manjših ranah ga uporabimo za umivanje ali si opranega položimo na rano. Pazljivi moramo biti, da je res čist.
Kako pripravimo trpotčev čaj?
Žličko suhega širokolistnega trpotca poparimo v skodelici vode. Pustimo, da se primerno ohladi. Pijemo pri vseh zgoraj naštetih težavah.
Širokolistni trpotec je primeren tudi za živali
Trpotec lahko uporabimo kot hrano za hišne ljubljenčke, kot so zajčki in morski prašički.
Recept za omleto
Sveže mlade liste širokolistnega trpotca operemo in pustimo, da voda odteče. Odrežemo pecelj, list pomokamo, ga pomočimo v gosto omletno testo in ocvremo na olju.
Omleto lahko pripravimo tudi tako, da liste zmiksamo in dodamo v omletno testo.
Recept za trpotčev sirup
Za pripravo sirupa potrebujemo:
- 300 gramov zmiksanih listov širokolistnega trpotca,
- 0,5 litra vode,
- 1 kg sladkorja,
- limonin sok in lupino.
Sladkor in vodo prekuhamo; vre naj 10 minut. Dodamo trpotčevo kašo. Nalahno naj vre še 10 minut. Na koncu kot antioksidant dodamo limonin sok in lupino.
Še toplo nalijemo v kozarce. Sirup je odlično zdravilo za rane na želodcu.