EU: Odgovorna je Rusija

Charles Michel, predsednik Evropskega sveta je za smrt Navalnega obtožil Rusijo. 

»EU meni, da je za to tragično smrt odgovoren ruski režim. Njegovi družini izrekam najgloblje sožalje. In vsem, ki se v najtežjih razmerah borijo za demokracijo po vsem svetu.«

»Borci umirajo. Toda boj za #svobodo se nikoli ne konča.«

 

Generalni sekretar Jens Stoltenberg je dejal, da bo morala Rusija odgovarjati na vprašanja, ki bodo povezana s smrtjo Alekseja Navalnega.

 

Generalni sekretar je ob robu münchenske varnostne konference dejal, da »danes ne bo špekuliral«, vendar je Rusijo pozval k preiskavi.

»Ugotoviti moramo vsa dejstva in Rusija mora odgovoriti na vsa resna vprašanja o okoliščinah njegove smrti,« je dejal Stoltenberg.


Zelenski je kakopak prepričan, da za smrtjo Navalnega stoji Putin

Volodimir Zelenski je dejal, da je »jasno«, da za smrtjo Alekseja Navalnega neposredno stoji Vladimir Putin.  

Ruskemu predsedniku naj bi po besedah ukrajinskega voditelja bilo vseeno za to kdo umre, le da bo njegov položaj na čelu države varen.

 

 

Putin še brez komentarja

Ruski državni mediji so objavili sliko Vladimirja Putina, ki je na fotografiji prvič, odkar je ruska zaporniška služba objavila smrt Alekseja Navalnega. Predsednik je na obisku v Čeljabinsku, kjer je govoril z delavci v industrijskem obratu. 

TASS poroča, da je imel kratek govor, v katerem ni omenil novice o smrti Navalnega.

Rishi Sunak: predsednik britanske vlade pa pravi naslednje

»To je strašna novica,« pravi predsednik britanske vlade.  »Aleksej Navalni je kot najostrejši zagovornik ruske demokracije vse življenje izkazoval neverjeten pogum. V mislih sem z njegovo ženo in prebivalci Rusije, za katere je to velika tragedija.«

 

Rusija: Forenzične preiskave še ni, obtožbe so neupravičene

 

Tiskovna predstavnica zunanjega ministrstva 

Marija Zaharova trdi, da so si voditelji po svetu vnaprej pripravili prave govore o tem, kako obsojajo Rusijo za smrt opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega. 

»Takojšen odziv voditeljev Nata na smrt Navalnega v obliki neposrednih obtožb proti Rusiji govori sam za sebe,« je dejala.